Bättre privatekonomi snabbt och enkelt

Bättre privatekonomi snabbt och enkelt

För att komma igång med att få ned sina kostnader gäller det att börja med de vardagliga månadsutgifterna. En smart början är att jämföra billig el på bytelbolag.se för att hitta det elavtal som passar dina förutsättningar bäst. Med en lägre kostnad för elen varje månad kommer du på sikt att tjäna många tusenlappar. Har du höga elkostnader varje månad märks besparingen omedelbart.

Ett annat snabbt sätt att minska utgifterna på är att se över abonnemang för telefon och bredband. Så länge du inte har ett låst abonnemang brukar det gå att tjäna pengar genom att byta leverantör av dessa tjänster.

Slå ihop lån

Så kallade ihopbakslån är ett populärt alternativ för den som har flera smålån på olika belopp. Med ett och samma lån, istället för flera, får du en bättre överblick och kan ofta sänka den totala räntekostnaden. Tänk på att även smålån och snabba lån kan ha bra villkor och att du inte ska ta ett nytt lån med högre ränta och avgifter än de du redan har.

Minska bilkostnaden

Att se över bilens ekonomi är något som gör att du kan spara mycket pengar. För många är det svårt att klara sig helt och hållet utan bil men det går att minska kostnaderna för den. Driftskostnaderna är en stor del av utgifterna och genom att köra mindre blir också kostnaderna lägre. Inte minst eftersom bilen utsätts för mindre slitage och därigenom håller bättre. Genom att undvika dyra reparationen går det att spara mycket pengar.

Avstå från onödig lyx

För att få bättre privatekonomi kan du också behöva avstå från vissa saker. Kanske har du flera TV-abonnemang som du inte hinner titta på? Fundera över vilka du vill ha kvar och vilka du klarar dig utan. Om du vill dra ner på kostnaderna riktigt ordentlig behöver du även avstå sådant som inte är helt nödvändigt. Nya kläder, teknikprylar eller annat som du gillar men egentligen inte behöver för tillfället får helt enkelt vänta tills du har byggt upp ett kapital för det.

Spara ihop till en buffert

För att få riktigt bra privatekonomi är det, förutom att sänka kostnader, även viktigt att spara pengar. Att ha en buffert när tvättmaskinen går sönder eller någon annan utgift dyker upp är guld värt. Det går att spara pengar på så kort tid som ett år om du planerar sparandet på rätt sätt. Först och främst behöver du fundera på hur mycket du skulle kunna klara av att spara varje månad. Undvik att ha ett för högt sparande om det innebär att du måste leva på nudlar och gröt. Risken är då stor att du inte står ut i längden.