Få råd att starta företag

Få råd att starta företag

Drömmer du om att säga upp dig och starta eget företag? Innan du sätter igång är det bra att tänka igenom hur det ska gå till i praktiken. Många gånger är ekonomin det som sätter käppar i hjulen för företag och därför har vi här samlat råd inom detta område.

Smyg igång företagsstarten

Det tryggaste sättet att starta företag på är att starta det medan du fortfarande har ett fast jobb. Om du till exempel startar en onlinebusiness kan du få in en extrainkomst medan du fortfarande arbetar på ditt nuvarande jobb. Lägg undan pengarna så att du bygger upp ett kapital som du sedan kan använda för att utöka företagets verksamhet. När du börjar få ordentlig lönsamhet i ditt företag kan du säga upp dig utan att riskera en privatekonomisk krasch.

Få kontroll på intäkter och kostnader

Att kunna skicka en faktura till kunden snabbt och effektivt är a och o för att du ska få till ett kassaflöde som fungerar. Genom att anlita en professionell fakturatjänst som Intrum får du redan från början kontroll på likviditeten och behöver inte lägga onödig tid på att kräva in betalning. Dessutom blir det mer kostnadseffektivt än att du själv ska köpa in fakturaprogram och lägga tid på att lära dig redovisningsekonomi i detalj. Det viktigaste för ditt företag är ju att du drar in pengar och på så sätt skapar lönsamhet så fort som möjligt.

Även kostnaderna är viktiga att ha kontroll på i ett företag. Gör en noggrann budget för alla kostnader och se över om det är något som inte är helt nödvändigt. I en uppstartsfas av ett företag kan det vara nödvändigt att hålla kostnaderna extra låga. När verksamheten har kommit igång och allt flyter på är det bara att beställa det där lilla extra som en lyxig kaffemaskin eller snygg firmabil.

Följ upp hur det går

I alla företag är det viktigt att regelbundet följa upp hur det går. Genom att göra detta minst varje månad ser du direkt om det är något som måste åtgärdas. Kanske är det en kostnad som är mycket högre än du hade trott? Eller så är det en vara där försäljningen plötsligt sjunker. Denna typ av kontroll gör att det blir enklare att justera verksamheten i god tid innan det har hunnit gå för långt. Tänk på att vissa kostnader kommer i en klumpsumma, ibland för ett helt år. Dessa kostnader är lätta att glömma bort och riskerar att komma som en riktig kalldusch. Gå därför igenom alla kostnader och lägg undan pengar i förtid för exempelvis försäkringar och prenumerationer.