Få en bättre ekonomi som pensionär

Få en bättre ekonomi som pensionär

Många är vi som oroar oss för pensionen. Hur hög kommer den att bli och kommer man verkligen att klara sig? När man börjar närma sig pensionsåldern är det mycket vanligt att börja fundera på ekonomin och det sägs att hela 50 % av alla över 55 år känner en viss osäkerhet över om pengarna kommer räcka till.

Att pensionen i Sverige är låg är många redan varse om, men det finns sätt att gå tillväga för att säkerställa att privatekonomin som pensionär blir mycket bättre. Ju tidigare du börjar tänka och planera inför din pension, desto lättare blir det också att kunna leva det liv som du vill ha. Om du ännu inte kommit upp i pensionsålder kan du ta del av våra värdefulla tips här nedan och på så sätt säkra din ekonomi mycket bättre. Är du däremot redan pensionär i dagsläget och behöver förbättra din ekonomiska situation kan vi rekommendera ett besök på Seniordeal online. Här hittar du mängder med rabattkoder och erbjudanden för dig som har gått i pension.

Bästa tipsen för en högre pension

Ha koll på din pensionsprognos – Genom att regelbundet titta på din pensionsprognos blir det lättare för dig att veta hur pensionen ligger till och vad du kan förvänta dig. Här kan du även se hur din pension kommer att påverkas, beroende på när du väljer att ta ut eventuell tjänstepension.

Börja spara – Även om det alltid är bäst att börja spara i tid, så är det aldrig för sent att börja. Sparar du i god tid behöver du inte sätta undan lika mycket varje månad som du behöver om du sparar längre fram i livet.

Skapa en bra budget – Det kan låta som en kliché, men genom att ha en bra budget och stenkoll på utgifter och inkomster kan du få en bättre privatekonomi, vilket i sin tur ger dig en bättre pension. Titta på vad du faktiskt lägger dina pengar på och om det finns saker som du kan strunta i och vara utan.

Amortera lite mera – Lån kostar mycket pengar och kan vara svåra att hantera som pensionär. Se till att du amorterar extra och att du blir av med lån och krediter innan du når pensionsålder. Här kan du också byta ner dig till ett billigare boende, för att på så sätt spara in mer pengar.

Välj rätt ränta på bolånet – För att få ihop ett bra sparande till pensionen är det alltid bäst att ta det säkra framför det osäkra och det gäller också när du ska välja ränta till eventuella bolån. Rörlig ränta är förvisso lägre över tid, men genom att välja en fast ränta behöver du inte oroa dig för eventuella svängningar i ekonomin.

Abonnemang och avtal – Vad är det egentligen för avtal, abonnemang och försäkringar som du har? Se om du kan byta till billigare bolag när det kommer till försäkringar och el och säg upp abonnemang som du inte använder dig av. Varje krona räknas!