Snabba lån kan vara bra lån

Snabba lån kan vara bra lån

Det är inte ovanligt med råd från så kallade ekonomiexperter om att man ska undvika sms-lån och andra typer av snabblån. Det är säkerligen ett korrekt råd men det är en typ av råd som är enkla att lämna när man har ett välfyllt bankkonto och därför inte behöver låna pengar för att klara av att betala sina akuta utgifter. I en perfekt värld hade vi alla haft väl tilltagna bankkonton, vi hade alla köpt fastigheter, vi hade erlagt betalningen kontant och ingen hade någonsin behövt låna några pengar. Emellertid ser tillvaron inte ut på detta sätt och de flesta av oss behöver, någon eller några gånger under vår livstid, låna pengar för olika ändamål.

Ibland blir det betydligt dyrare att vänta

Att låna pengar kostar pengar. Detta gäller för i princip samtliga lån. När du lånar pengar betalar du en ränta på det belopp som du har lånat och ofta betalar du även olika avgifter i form av till exempel uppläggningsavgifter eller andra administrativa avgifter. Betalar du inte tillbaka lånet i rätt tid drabbas du dessutom av både dröjsmålsränta och dröjsmålsavgifter.

I vissa situationer är lånekostnaden för ett snabblån emellertid betydligt lägre än den kostnad som uppstår om du inte tar lånet. Det klassiska exemplet är att du inte har pengar till hyran i slutet av månaden. Betalar du inte hyran riskerar du att bli vräkt från din bostad, vilket kommer att orsaka dig betydande kostnader i form av flyttkostnader, kostnader för att hitta en ny bostad med mera. I en sådan situation kan ett snabblån via Lånakuten vara en räddande ängel som innebär att du kan bo kvar i din bostad. Det är något som ofta är värt betydligt mer än lånekostnaden.

Snabba affärer är ofta bra affärer – cash is king

Generellt gäller att “cash is king”, vilket innebär att om du kan betala direkt har du goda möjligheter att göra bra affärer. Ibland dyker det upp tillfällen, till exempel när en annan person behöver pengar snabbt och därför är beredd att sälja egendom till ett mycket lågt pris om betalning sker direkt. Ofta hittar man denna typ av affärer på Blocket, Tradera eller andra handelsplatser. I sådana situationer kan det vara en mycket bra affär att ta ett snabblån för att kunna genomföra ett snabbt köp till ett bra pris.

Viktigt att välja ett lån som passar just din situation

Emellertid är det viktigt att du jämför de olika alternativen innan du bestämmer dig för vilket snabblån som du ska använda dig av. Du ska välja ett lån som passar just dig och din situation. Har du möjlighet att betala tillbaka snabblånet på en månad ska du välja ett snabblån med kort löptid. Behöver du längre tid på dig för att betala tillbaka krediten ska du välja ett lån som är baserat på en längre löptid. Väljer du fel lån riskerar lånet att bli en dyr historia. Ofta är snabblån förenade med höga kostnader om man inte kan betala tillbaka enligt lånevillkoren.