Hur mycket kan du spara på ett år?

Hur mycket kan du spara på ett år?

Hur mycket kan du egentligen spara ihop under ett års tid? Det är en viktig fråga att ställa dig om du vill göra något åt din ekonomiska situation eller om du vill ha en rejäl utmaning.

Hur mycket behöver du?

Först och främst så behöver du tänka igenom hur mycket pengar du behöver. Har du inget sparkapital alls, eller ett litet kapital på mellan 10 000 och 20 000 kronor är det smart att försöka spara ihop ganska mycket. Du bör i alla fall ha minst 70 000 kronor på ditt bankkonto för oförutsedda utgifter. Sedan behöver du naturligtvis inte spara ihop allt på ett år, men många gånger är det smartare att arbeta på något som ett projekt. Då har du en början, du har delmål, och du har ett tydligt slutdatum. Annars finns det en risk att de 100 000 kronor som du vill spara ihop för att kunna investera eller köpa en bil, bara blir en dröm istället för verklighet.

Fatta tre beslut

Först måste du fatta tre beslut. Du behöver fatta beslutet att du ska spara, beslutet hur mycket som du ska spara samt vilket datum som du ska vara klar. Utan dessa tre beslut är det svårt att få någonting gjort. Dock är det klokt att vara realistisk. Du kan förvisso jobba extra, särskilt om du inte har barn eller familj, men att försöka spara ihop 300 000 kronor på en lägre lön kan lätt resultera i att du misslyckas och inte får något sparat alls.

Räkna ut ditt månadssparande

Nu behöver du räkna ut hur mycket du ska spara varje månad. Låt oss säga att du vill spara ihop 100 000 kronor på ett år. För att spara ihop 100 000 behöver du spara 8333 kronor varje månad. Ska du däremot spara ihop 50 000 kronor under ett år blir det 4166 kronor varje månad. Det är bättre att lyckas spara ihop 50 000 kronor och verkligen göra det, än att satsa på 100 000 kronor och landa med ett magplask. Och ett tomt bankkonto. Ge dig själv chansen att lyckas. Ibland är det klokare att spara ihop ”ynka” 20 000 kronor under ett år och inse att du kan lyckas än satsa på en för hög summa.

Börja med en ekonomisk injektion

Det kan underlätta att börja ditt sparande med en slags ekonomisk injektion. Leta igenom din bostad och se vad du kan sälja. Har du möjlighet att jobba extra för att påbörja potten eller på annat sätt få in pengar, så är det smart ur en mental synvinkel. Då får du dels en lägre månadskostnad, dels ser du redan att det finns sparade pengar på ditt bankkonto när du ska göra första insättningen.

Spara för att investera

Det är smart att spara pengar för att investera i aktier och fonder. Då får du pengar som växer. Det är så rika människor gör. Läs Dagens industri och lär dig mer om hur du får dina pengar att växa, så kommer du inom några år ha förbättrat din ekonomi avsevärt.